Študijný kurz v sídle UEFA vo švajčiarskom Nyone

trenerportal.skSúčasní študenti licencie UEFA PRO zo štyroch členských asociácii - Lotyšsko, Litva, Slovensko a Turecko - urobili ďalší dôležitý krok v nadobudnutí nových poznatkov po absolvovaní študijného kurzu priamo v sídle UEFA vo švajčiarskom Nyone, ktorého sa zúčastnilo 23 slovenských trénerov ako súčasť UEFA inovatívneho vzdelávania v projekte výmenných programov. Vzdelávanie sa uskutočnilo v dňoch 22. – 25. 10. 2012 a slovenskú skupinu viedol technický riaditeľ SFZ Ján Greguš a manažér vzdelávania SFZ Zsolt Pakusza. 

Študenti Pro licencie z celej Európy, z ktorých mnohí boli vynikajúci profesionálni hráči, dostali takto šancu medzinárodnej výmeny skúseností s kolegami z iných krajín ako aj priamy prístup k novým informáciám a vzdelávacím materiálom UEFA. Počas pobytu si vypočuli množstvo informácii a postrehov potrebných pre ich budúcu prácu – profesionálneho kouča. 

 V úvodných prednáškach sa účastníci dozvedeli, že profesionálny trénersky vývoj závisí od rôznych prvkov - vzdelávania, osobného štúdia, pracovných skúseností, pozadia futbalového klubu, úrovne koučingu, kontaktov a pod. Tréner musí preto rozvíjať svoje manažérske zručnosti a psychickú odolnosť potrebnú pri práci s hráčmi, rovnako ako sa vyrovnať s krízovými situáciami a hlavne s médiami.

Prednášky a školenie viedla skupina lektorov a prednášateľov na najvyššej úrovni. Členovia JIRA PANEL (projekt vzdelávania UEFA) Dušan Fitzel (ČR), Piotr Maranda (POL), Jacques Crevoisier (FRA) – bývali coach FC Liverpool, elitný mládežnícky tréner Erich Rütemoller (GER), Ioan Lupescu (ROM) bývalí reprezentant Rumunska, Frank K. Ludolph – šéf vzdelávania UEFA, Howard Wilkinson (ENG) – technický inštruktor a iní. Špeciálnym hosťom bol bývalý kapitán anglickej reprezentácie a manažér FC Middlesbrough – Gareth Southgate. 

Ich praktické skúsenosti sa snažili preniesť na absolventov kurzu hlavne vyvolaním diskusie, ako aj hľadaním odpovedí na otázky týkajúcich sa profilu elitného profesionálneho trénera, riešenia a odstraňovania problémov v tíme, taktických a technických vývojových trendov v hre na najvyššej úrovni. Študenti v tejto súvislosti analyzovali konkrétne dve stretnutia Ligy majstrov Lille – Bayern a Borusia Dortmund – Real Madrid, kde následne pracovné skupiny z jednotlivých krajín pripravili prezentáciu na konkrétnu úlohu. Úlohou trénerov zo Slovenska bolo analyzovať útočnú fázu hry domácich tímov, zakladanie, vedenie a zakončenie útoku a hlavne hru defenzívnych stredových hráčov. Bolo zaujímavé vidieť a poznať pohľad trénerov z iných krajín na rovnakú úlohu a takáto výmena skúseností je pre vzdelávanie trénera nevyhnutná. 

Okrem teoretických prednášok absolvovali účastníci aj praktické výstupy a celkovo absolvovala každá skupina dve tréningové jednotky ako ukážku metodiky a didaktiky tréningu. Následne po jednotlivých ukážkach prebiehala diskusia k obsahu tréningových jednotiek z pohľadu metodiky ako aj organizácie. 

"Tréner musí mať vodcovské a manažérske vlastnosti," povedal študentom Jacques Crevoisier. "Začína s vášňou a posadnutosťou pre hru." Tréner musí byť tiež schopný komunikovať: živiť individuálne vzťahy, riešiť konflikty a posilňovať sebadôveru hráčov. Otvorenosť voči kritike a schopnosť zvládať stresové situácie sú potrebné pre trénera pri jeho prežití v profesionálnom svete futbalu – tvrdí Crevoisier.

Vrcholom kurzu bolo otvorené interview s bývalým obrancom anglickej reprezentácie Garethom Southgateom o jeho pôsobení vo funkcii manažéra elitného klubu FC Middlesbrough. Pripomenul, že aj keď bol špičkový profesionálny hráč, pri trénerskej praxi platia iné pravidlá. Priznal sa, že urobil niekoľko chýb ako manažér, ale dôležitejšie bolo, že hľadal cestu ako to napraviť. Cestu videl v osvojovaní si skúseností a hlavne v ochote nechať si poradiť. 

Študenti využili možnosť otázok a v následnom programe aj priestor na živo v simulovanom flash interview pred kamerou. Národné asociácie a samotní študenti konštatovali vysokú kvalitu študijného pobytu a vyjadrili spoločný názor o prínose takejto výmeny skúsenosti v procese vzdelávania zo strany UEFA  a zvyšovania zdravého sebavedomia profesionálnych trénerov. 

Slovenskú skupinu tvorili – Jozef Záhorský, Ján Bíreš, Jozef Brezovský, Marek Fabuľa, Miloš Foltán, Vladimír Gála, Tibor Goljan, Miroslav Guza, Ján Haspra, Peter Hnilica, Richard Höger, Jaroslav Kentoš, Slavomír Konečný, Andrej Kostolanský, Vojtech Kováč, Peter Kurek, Tomáš Kvačkaj, Roman Marčok, Štefan Mojský, Branislav Mráz, Milan Mrllák, Karol Praženica, Tomáš Seko.

IMGA0012 IMGA0018 IMGA0019
IMGA0024 IMGA0028 IMGA0030
IMGA0032 IMGA0034 IMGA0036
IMGA0039 IMGA0040 DSC 9147

futbalnetlogo

logozsfznew

logoufts white 500

sfzlogo 200 200

eufa respect logo

fairplay

Top
Súbory cookie nám uľahčujú poskytovať pre Vás naše služby. Používaním týchto stránok nám dávate súhlas používať súbory cookie. Zároveň súhlasíte s Pravidlami ochrany osobných údajov na tejto stránke.