Ďalšie poznatky pre trénerov brankárov

GK Srbsko2V Srbskej Starej Pazove sa v dňoch 11 – 14 marca uskutočnil  Uefa Coach Education Goalkeeping Workshop  v Športovom Centre  Futbalovej  Asociácie Srbska. Workshopu sa zúčastnilo 14 krajín. Zo Slovenska sa zúčastnili traja zástupcovia Rastislav Vincúr, Andrej Kostolanský a Pavol Hrnčiarik.

Hlavným tútormi boli UEFA inštrutori vzdelávania Packie Bonner, Frans Hoek  a Jim Stewart .

Prvý deň po príchode privítal účastníkov workshopu Ivan Čurkovič, viceprezident FA Srbska a člen komisie UEFA pre vzdelávanie.Packie Bonner, bývalý reprezentačný brankár Írska (80 štartov) a brankár Celtiku Glasgov, v súčasnosti pracuje ako inštruktor vzdelávania pre UEFA pri školení trénerov brankárov, zahájil školenie, oboznámil s programom. Ktorý bol zameraný na prípravu trénerov brankárov pri štúdiu jednotlivých brankárskych licencii A – B – C, spoluprácu hlavného trénera s trénerom brankárov.

Frans Hoek sa zameral na zápasovú analýzu, rozbor hry, čo a ako sa trénuje, predviedol ako pri vzdelávaní pracuje tútor a študent pri zadanej úlohe od analýzy zápasu po výber cvičenia pri odstraňovaní nedostatkov a zdôvodnenie vybratých cvičení.

Jim Steward okrem iného prezentoval týždenný mikrocyklus v klube Rangers FC a praktických ukážkach robil nácvik spolupráce brankára s obrancami a stredovými hráčmi pri zakladaní útoku.

Ďalšia časť bola venovaná taktickej činnosti brankára pri spolupráci s obrannou líniou. Spojená s praktickými ukážkami.Skupina trénerov absolvovala praktické ukážky trénera reprezentácie Srbska Akeksandra Kociča – posledný tréning brankárov pred zápasom – kde sa zameral na rýchlosť reakcie. Tréning absolvovalo 5 brankárov dorasteneckej kategórie. V druhej časti ukážky Aleksandar Sarič (bývalý brankár Dunajskej Stredy) predviedol ukážku hra brankára nohou a chytanie centrovaných lôpt a následné zakladanie útoku. Pri prvom cvičení kládol dôraz na neustálej práci nôh, koncentrácii a pridal ešte prvok rýchlosti správneho rozhodnutia, keď pred samotným vykonaním činnosti odpútal jeho pozornosť. Pri zakladaní útokov využil brankárov, ktorí si tiež sťahujú lopty a zároveň si vymieňajú miesta.Na záver si zahrali hru na rýchlu reakciu – 4 brankári 2x2m si posúvali jedným dotykom loptu rukou nepravidelne, lopta by sa nemala dotknúť zeme, a keď tak len iba1 dopad.

Druhý deň začal diskusiou a Analýzou zápasu, z toho boli vybrané situácie, keď sa lopta dostáva za obranu. Potom bol stanovený plán na prípravu v tréningovom procese, prípravné cvičenie a herné cvičenia spolu s družstvom .V ďalšej praktickej ukážke bola znázornená spolupráca hlavného trénera s trénerom brankárov, keď tréner brankárov (Jim Steward) pracoval so skupinou hráčov a brankármi na hernom cvičení a prípravnej hre, kde brankár spolupracuje s obrannou líniou hráčov, volí správne postavenie podľa ťažiska hry a je pripravený zasiahnuť na kolmú prihrávku s dôrazom na organizáciu zo strany brankára.Potom tréneri pripomienkovali nedostatky, zlepšenia a iné možnosti riešenia daných cvičení. Dôraz bol kladený na neustálu diskusiu zo strany trénerov na danú problematiku.V ďalšej časti bola panelová diskusia s účastníkmi kurzu, trénermi ktorí hrali za reprezentácie a špičkové zahraničné kluby: Peter Kouba (ČR) Peter  Miloševský(Macedónia) Alex Kocič (Srbsko) Zoran Lemajič (Čierna Hora) Tomi Butina (Chorvátsko)

Celá diskusia spočívala v otázkach prechodu k trénovaniu brankárov a ako odovzdávajú svoje bohaté skúsenosti .Počas týchto dní sa veľa diskutovalo v skupinách, tréneri si vymieňali skúsenosti. Odborný materiál z tohto workshopu uvedieme v časti metodika.

futbalnetlogo

logozsfznew

logoufts white 500

sfzlogo 200 200

eufa respect logo

fairplay

Top
Súbory cookie nám uľahčujú poskytovať pre Vás naše služby. Používaním týchto stránok nám dávate súhlas používať súbory cookie. Zároveň súhlasíte s Pravidlami ochrany osobných údajov na tejto stránke.