Seminár mládežníckych trénerov SFZ

RutemollerV Pondelok 24.11.sa uskutočnil v Senci seminár pre trénerov mládeže, ktorý organizoval SFZ. Vyberáme pre vás časť  z programu.

 

 

 


 

Seminár sa niesol rozborom mládežníckeho futbalu v Nemecku po roku 2000. Počas tohto seminára svoje poznatky prednášal odborník na nemecký mládežnícky futbal Erich Rutemöller, Bývalý hráč 1. FC Köln, asistent trénera nemeckej futbalovej reprezentácie v rokoch 1994 - 2004 a hlavný tréner nemeckej dvadsiatky 2003 - 2005

Venoval sa zmene filozofie podpory talentov po roku 2000, kde nemecký futbal bol na dne a výsledky boli zlé. Preto sa pustili do zmeny.

Uvádzam niektoré jeho myšlienky:

Prv než niečo začnem, potrebujem plán

-      Potrebujem cieľ – radosť z hry, dostať sa  ME, MS. OH

-      Využiť silné stránky nemeckej mentality

-      Tvorca hry – pracovať na tomto poste (bol to hráč za útočníkmi, postupne defenzívny hráč, teraz sa už obrancovia budú podieľať na tvorbe hry.)

-      Prognózy určujú našu prácu

-      Zodpovednosť za prípravu (škôlky, školy)

-      Zodpovednosť za prípravu talentov (zväzy)

-      Rozvoj školského futbalu (ihriská, turnaje, integrácia futbalu do telesnej výchovy)

-      Elitné futbalové školy

Podpora talentov.

-      Sústredenie talentov na jedno miesto

-      Systém centier 366 amatérskych klubov, ktoré sú skautované trénermi, ktorých platí Národný FZ a nie sú to profesionálny tréneri. Vyberajú hráčov a majú s nimi 1x do týždňa tréning (kategória 11 – 15 rokov.)

-      29 koordinátorov – tréneri na plný úväzok platený z NFZ – pracujú na detailoch, individuálne tréningy, skupinové tréningy, tréningy hrou.

-      Elitná škola futbalu – má úzky kontakt s klubom, so školou. Pri telesnej výchove profilujú učiteľov k futbalu.

Regionálne zväzy

Štruktúru a opatrenia si vytvárajú sami. Regionálny tréneri sú zodpovedný za vzdelávanie trénerov, za výbery. Do štruktúry sú zaradený športový psychológovia (družstvá od 15 do 19 r.) ako aj pre trénerov (napĺňanie cieľov, konflikty)

-      Diagnostike hráčov sa venuje dostatočná pozornosť, robia sa analýzy hry jednotlivých hráčov

-      Špecializácia tréningu na jednotlivé posty až od 15 do 18 rokov.

-      Individuálne vzdelávanie hráčov. Učiť dôležité individuálne zručnosti (hra 1+1), naučiť útočiť aj brániť, aby mali dostatočné taktické vedomosti.

Kondičné vzdelávanie.

-      Kondičný tréner je pri každom družstve. Tento tréner vzdeláva v rámci kondičného zaťaženia a prevencii voči zraneniam.

Filozofia hry

S loptou a proti lopte. Čo čakať od brankára, obrancov, strednopoliarov, útočníkov. Čo čakať od kombinačnej hry v útočnej a obrannej zóne atď.

Podpora osobnosti tímu.

-      Základom je tímový duch – rozvoj hráčov, zdravá agresivita, vôľa po víťazstve, bojovnosť  (nemecká mentalita)

Osobnostné vlastnosti

-      Vždy mať perspektívu

-      Odborné vedenie

-      Silné stránky mimo oblasti futbalu

Pán Rutemöller sa v ďalšom bloku venoval psychologickým aspektom  mládežníckeho futbalu, kde poukázal na inteligenciu, cielenosť , presadiť sa. Pracovať na všestrannosti – (obojnohosť). Pri rozvoji talentu nejde o výsledky. Niektorí hráči dozrievajú neskôr. Mládežnícky tréning nie je tréning dospelých, má svoje špecifiká. Je potrebné si uvedomiť aká je hodnota tréningu. Rýchlo behať alebo skákať? Kam zaradíme tento tréning? Je to integrácia do herných situácií s loptou. Problematika kondície sa berie ako sekundárna záležitosť. Je priebežne zaraďovaná v rámci herného tréningu. (kondícia sa rozvíja pri hre). Dôležitý je systematicky budovaný tréning, kde sa kladie dôraz na schopnosť hrať, pochopiť taktiku, nájsť správne riešenia herných vzťahov.

Seminára sa zúčastnilo 250 trénerov. Technický úsek SFZ v poslednej dobe vynakladá veľa úsilia vzdelávaniu trénerov. Naši tréneri majú možnosť si svoje poznatky porovnať s odborníkmi zo zahraničia.

futbalnetlogo

logozsfznew

logoufts white 500

sfzlogo 200 200

eufa respect logo

fairplay

Top
Súbory cookie nám uľahčujú poskytovať pre Vás naše služby. Používaním týchto stránok nám dávate súhlas používať súbory cookie. Zároveň súhlasíte s Pravidlami ochrany osobných údajov na tejto stránke.