Vytlačiť túto stránku
pondelok, 23 máj 2016 17:58

Seminár "Zónový pressing" 16.5.2016 Trenčín Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

akieufts

Fotogaléria z akcie

Na seminári „Zónový pressing“ potešila vysoká účasť

V tomto týždni sa uskutočnil v Trenčíne medzinárodný seminár „Zónový pressing“. Bolo to pútavé, zaujímavé a poučné predstavenie, na ktoré prišlo viac ako 200 trénerov, medzi nimi aj mnohé známe či perspektívne mená.

sport2105 1„Pokúsili sme sa dokorán otvoriť pressingové dvere, aby nielen niektoré mužstvá slovenskej ligy, ako napríklad Trenčín, Žilina či Myjava, uplatňovali túto trendovú obrannú taktiku, ale stala sa defenzívnym štandardom pre väčšinu slovenských tímov z najvyššej súťaže i z druhej ligy. Zrealizovanie tejto myšlienky je základný predpoklad, ak chceme, aby bol slovenský klubový futbal schopný medzinárodnej konfrontácie,“ povedal Ladislav Borbély, prezident Únie futbalových trénerov Slovenska (ÚFTS), ktorá pripravila akciu v spolupráci s Úniou ligových klubov a AS Trenčín. Okrem prednášateľov sa priamo do praktických výstupov zapojili hráči aktuálneho majstra, realizačný tím AS na čele s trénerom Martinom Ševelom. „Vytvoril sa tak otvorený priestor pre praktickú demonštráciu trendových elementov pre všetkých trénerov na Slovensku. Trenčania ukázali, že predovšetkým vo svojej klubovej filozofii sú o niekoľko krokov pred ostatnými mužstvami. Takisto naznačili, akou cestou sa treba uberať a kam smerovať vzdelávací proces,“ dodal Borbély. Dopoludňajší program v športovej hale na Sihoti bol zameraný na autorskú prezentáciu „Trilógie pressingu“, ktorá svojím zameraním komplexne popisuje fenomén pressingu na osi história-teória-prax a prekračuje rámec slovenského publikačného štandardu. „V rámci prezentácie sme sa zamerali na výklad zónového pressingu ako špecifickej modifikácie uplatňovania pressingovej taktiky,“ podotkol popredný český tréner a športový riaditeľ Sparty Jaroslav Hřebík, ktorý doplnil prednášku priamo na ihrisku. sport2105 2Taliansky svetovo uznávaný expert na metodiku Massimo Lucchesi obohatil tému o okamžitý pressing po strate lopty a pripravil tak teoretický rámec pre praktické výstupy, ktoré sa uskutočnili na trenčianskom štadióne. „Použili sme hráčov čerstvého majstra, talentovaných dorastencov AS a ukázali na jednotlivých príkladoch, ako má pressing fungovať priamo v praxi,“ usmial sa nezávislý konzultant. Lucchesi je autor mnohých odborných publikácií, ktoré sú preložené do viacerých jazykov. K „zbúraniu“ jazykovej bariéry prispel kvalitný simultánny preklad Karola Marka. Seminár mal výbornú profesionálnu úroveň, účastníci odchádzali obohatení o nové poznatky zo „zónového pressingu“ a odniesli si ďalšiu motiváciu zaradiť prvky do herného konceptu svojho tímu. „Myslím si, že je potrebné organizovať takéto akcie,“ zdôraznil Martin Ševela. „Teší nás pomerne vysoká účasť. Pre vyše 30 trénerov z Česka mal aj pridanú hodnotu štyroch kreditných bodov využiteľných pri predlžovaní trénerských licencií. Škoda, že to neplatilo aj pre našich trénerov,“ poznamenal Borbély. Predseda predstavenstva a generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček v záverečnom vystúpení zdôraznil: „Pokúsili sme sa obohatiť poznatkové portfólio trénerov. Pokračovanie tejto aktivity ÚFTS v spolupráci s ďalšími inštitúciami má svoje logické opodstatnenie.“

Denník šport 21.05.2016

 

Trénerom bude prednášať Talian Lucchesi

sevela sportTak ako to načrtla vo svojom programe, Únia futbalových trénerov Slovenska (ÚFTS) sa okrem iných aktivít zameriava na ďalšie vzdelávanie trénerov a zvyšovanie ich poznatkového portfólia. „Keďže podľa nášho vyhodnotenia zásadné herné rezervy slovenských mužstiev sú v efektívnom nasadzovaní rôznych taktík, rozhodli sme sa usporiadať medzinárodný seminár „Zónový pressing“, ktorý sa uskutoční v pondelok 16. mája v areáli dvojnásobného majstra AS Trenčín,“ informoval nás staronový prezident ÚFTS Ladislav Borbély. Monotematické zameranie seminára vyplýva z aktuálnych potrieb slovenského futbalu a zo snahy ÚFTS pomôcť klubovému futbalu etablovať sa na medzinárodnej scéne a výsledkovo sa tak priblížiť k úspechom reprezentačného mužstva. Spoluorganizátorom podujatia je AS Trenčín, ktorý v posledných dvoch rokoch triumfoval v lige a pohári. „Klub pochopil nevyhnutnosť pomôcť zdelávaniu trénerov. Partnerstvom s nami potvrdil, že nielen na ihrisku je o krok pred ostatnými slovenskými tímami. Únia ligových klubov a Česká únia futbalových trénerov tiež podporili zorganizovanie tejto akcie, vďaka ktorej sa slovenskí a českí tréneri od renomovaného talianskeho pressingového experta Massima Lucchesiho, autora množstva publikácií s taktickou tematikou, dozvedia detaily pri nacvičovaní a zdokonaľovaní okamžitého pressingu po strate lopty. Prostredníctvom najúspešnejšieho českého trénera v Lige majstrov Jaroslava Hřebíka sa oboznámia s efektívnou podobou zónového pressingu,“ pridal Borbély. Osemhodinový odborný program bude rozdelený na teoretickú časť v športovej hale na Sihoti a praktické ukážky. Novopečený trenčiansky majster ponúkne atraktívne tréningové „know-how“ na zvládnutie tejto trendovej defenzívnej taktiky, bez ktorej je vrcholový futbal v súčasnosti nepredstaviteľný. „Popri tom bude prezentovaná kompletná „Trilógia pressingu“ slovensko-českého autorského tímu, ktorá môže byť účinnou pomôckou na ceste k zvládnutiu pressingu a jeho zdokonaľovaniu.
Únia organizuje toto podujatie nielen pre svojich členov, ale aj pre všetkých trénerov bez rozdielu kvalifikácie,“ dodal Ladislav Borbély.

Denník Šport 14.5.2016

 

Výstup zo seminára sa priebežne pripravuje.

 
Videné 4206 krát Naposledy zmenené piatok, 02 september 2016 21:09
Pavol Junek

Administrátor portálu

Najnovšie od Pavol Junek

Súvisiace položky (podľa značky)

Media

Zónový pressing RTVS
Pre písanie komentárov sa prihláste